ĐANINO BOŽIĆ
 

Galerija - Galleria Rigo
12. 4. - 12. 5. 2013.

U petak, 12. travnja 2013. s početkom u 19.30 u Galeriji Rigo (Velika ulica - Strada Grande 5, Novigrad - Cittanova), održat će se otvorenje retrospektivne izložbe Đanina Božića kojom će se predstaviti presjek autorova opusa u razdoblju od 1985. do 2012. godine. Otvorenje izložbe popraćeno je i predstavljanjem istoimene likovne monografije u nakladništvu HDLU-a Istre (sunakladnik Medit d.o.o.), autora Ivice Župana i Jerice Ziherl.

Izložba traje do 12. svibnja 2013. godine.
radno vrijeme galerije: 10 - 13, 17 - 20 h
zatvoreno ponedjeljkom i praznikom

Iz monografije izdvajamo
Ivica Župan: Umjetnost Đanina Božića u kontekstu vlastita vremena i prostora / odabrani ulomci

"...Autentična i impresivna umjetnička sudbina ovoga konceptualnog eklektika, u strogo individualnoj mjeri, podastire raspačavanje i razvijanje - u respektabilnim, zanimljivim i vizualno atraktivnim inačicama - značajnih likovnih ideja naše suvremenosti i očituje mnogostruku svestranost, bogatstvo pristupa, oblika, izričaja, poetika i plastičke kvalitete, evidentnu slikarsku kulturu i sposobnost sintetiziranja.

Slikar je i kipar, ali odan je, kad se za to ukaže prigoda, i ambijentalnom izražavanju i instalaciji. Riječ je o punokrvnoj autorskoj osobnosti koja je vrlo brzo pronašla i čvrsto definirala svoj imaginativni likovni svijet. Na likovnoj pozornici nije se pojavio s gotovim stilom i zauvijek riješenim područjem. U do krajnosti disperzivnim i maksimalno raznolikim umjetničkim praksama koje obilježavaju doba u kojem djeluje vrlo rano uspio je pronaći vlastita područja istraživanja i kreativni prostor i njihove potencijale koje razrađuje u respektabilnim inačicama da bi potom nanovo ulazio u nove istraživačke avanture. Temeljit je, ustrajan i strpljiv pregalac, osoba koja se raduje raznolikostima.

U jezičkom, medijskom, tehničkom i svakom drugom pogledu njegov dosadašnji opus lako se uklapa u nadnacionalni djelokrug suvremenoga umjetničkog svijeta, posebice onoga racionalno-konstruktivističke provenijencije. Njegova umjetnost sažima brojne stilske paradigme svjetske umjetnosti 20. stoljeća, ali se uporno i uspješno bori za vlastito lice, za prevladavanje naučenih i viđenih stilskih matrica. Ona nastaje iz refleksivna i samopromatračkog mentaliteta, nadasve zaokupljena temeljnim ontološkim pitanjima plastičkih umjetnosti i načinima obavljanja njezinih produktivnih praksi, očitujući da se njezin autor u stvaralaštvu nadovezuje na iskustva tangencijalnih tijekova moderne i suvremene umjetnosti, da poznaje i uvažava europsku i izvaneuropsku kulturnu tradiciju te da od početka javnih nastupa u matici najsuvremenijih umjetničkih zbivanja prepoznaje one najvažnije i svojoj umjetničkoj naravi bliske, a umjetničko djelovanje shvaća i obavlja kao cjelovito intelektualno, a ne kao usko specijalističko poslanje."

O autoru:
Đanino Božić rođen je 1961. u Puli. Diplomirao je na odsjeku Likovnih umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Izlaže na skupnim i samostalnim izložbama od 1984. godine. Živi i radi u Novigradu i Labincima.

Dobrodošli !

 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador